Sidor

fredag 22 januari 2016

Lösningar och blandningar

Som ni troligtvis redan vet har vi under veckan gjort många experiment. Första experimentet handlade om att blanda salt med vatten. Vi började med att studera saltkornen med förstoringsglas. Barnen fick sedan skriva en hypotes om vad de trodde skulle hända. De gav olika förslag som att det t ex skulle bli snö, kolsyra och is. Resultatet blev en genomskinlig lösning som vi sedan ställde för att avdunsta. Dagen efter hade vattnet avdunstat och det blivit saltkristaller. 
Nästa experiment handlade om att separera. Vi blandade salt och sand och barnen fick fundera över hur vi skulle kunna separera sanden från saltet. Därefter hällde vi i vatten, rörde runt och och filtrerade blandningen genom ett kaffefilter i en tratt. Vattnet som kom i muggen lät vi också avdunsta. Barnen fick se att man kan separera genom avdunsting. 
I slutet på veckan gjorde vi många olika blandningar för att få se vilka som blandade sig och vilka som blev löste sig. 
Som avslutning fick barnen blanda vatten och olja. De fick fundera över var som skulle hända och varför resultatet blev som det blev. Vi hällde även i karamellfärg för att få en fin effekt.